Οικογένεια Σοφιανού

Η οικογένεια Σοφιανού (Δήμος Σοφιανός, Μπριγκίτε Σοφιανού, Φαίδων Σοφιανός, Ήβη Σοφιανού) είναι ιδιαίτερα γνωστή για τις τηλεοπτικές της εκπομπές (Φρουτοπία, του Κουτιού τα Παραμύθια και Ψαροκωστούλα) και τις παραστάσεις κουκλοθεάτρου.

Η σκηνή τους δημιουργήθηκε από το Δήμο Σοφιανό το 1953 στην Κωνσταντινούπολη και πήρε το όνομα «Μικρή Σκηνή». Το 1960 η οικογένεια αναγκάστηκε να εγκατασταθεί στην Αθήνα, όπου η Μικρή Σκηνή παρουσίαζε τα έργα της στο Ινστιτούτο Γκαίτε για μεγάλους και μικρούς. Από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις: Φάουστ, Μικρός Πρίγκιπας, Φεγγαροφάναρο, Νάνος Μυταράς. Σύντομα επεκτάθηκαν στο εξωτερικό και απέκτησαν διεθνή φήμη και αναγνώριση στην Ευρώπη.

1974-2010: Ξεκινά μια μακρόχρονη πορεία στην τηλεόραση. Αρχικά με την ΕΡΤ και έπειτα με τη Γερμανική τηλεόραση (ARD, Bayerischer Rundfunk, ZDF, SAT1) ειδικευόμενη στα παιδικά προγράμματα. Η οικογένεια λαμβάνει διακρίσεις για τις σειρές Φρουτοπία, του Κουτιού τα Παραμύθια και τα γερμανικά Marchen der Welt & Flickerl-Fleckerl στο Prix de Jeunesse στις Κάννες.

Οι τηλεοπτικές εκπομπές τους όπως το Στούντιο Φούσκοι, η Ψαροκωστούλα, Οι Μύθοι του Αισώπου, Ποπ και Πάμε με παρουσιαστή τον Άνταμ Άρνολντ, Disney club και η Φραπαιδιά με Μαρμελλάδα απέκτησαν φανατικό κοινό μικρών και μεγάλων.

Η Φρουτοπία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες παραγωγές της ελληνικής τηλεόρασης. Όλες οι κούκλες και τα σκηνικά που κατασκευάστηκαν ήταν χειροποίητα, ενώ χρησιμοποιήθηκαν πολυάριθμα ντεκόρ με έμφαση σε λεπτομέρειες (π.χ το Φρουτοπία γραμμένο σε τοίχο, με το Α γραμμένο όπως το σύμβολο της αναρχίας). Η μουσική ήταν αυθεντική, γραμμένη σε τζαζ και ροκ μονοπάτια από το Φαίδωνα Σοφιανό. Στη Φρουτοπία συμμετείχαν μερικοί από τους καλύτερους Έλληνες ηθοποιούς, όπως ο Δάνης Κατρανίδης (Αιμίλιος το Μήλο), ο Δημήτρης Πιατάς (Πίκος Απίκος), η Άννα Παναγιωτοπούλου (Μάτα η Ντομάτα), η Βάσια Τριφύλλη (Βεατρίκη το Σπαράγγι) και ο Παύλος Κοντογιαννίδης (Μανώλης ο Μανάβης). Η σειρά προβλήθηκε σε χώρες του εξωτερικού και συνεχίζει να προβάλλεται συχνά από την ΕΡΤ. Το αντίπαλο δέος της Φρουτοπίας σε δημοτικότητα, στην ιστορία των ελληνικών προγραμμάτων για παιδιά, ήταν η σειρά Του Κουτιού Τα Παραμύθια.

Τη δεκαετία του ’90, η οικογένεια Σοφιανού παρουσίασε τη σειρά Disney Club, με σκετς ανάμεσα σε κινούμενα σχέδια και παρουσιαστές τους Λυκούργο και Καρολίνα για 8 χρόνια.

Στη συνέχεια – και για 3 χρόνια- την παρουσίαση ανέλαβαν ο Μιχάλης, ο Χρήστος και ο Άκης. Την επιτυχία της συνέχισε η οικογένεια Σοφιανού με την οικογενειακή εκπομπή Φραπαιδιά με Μαρμελλάδα, ένα χιουμοριστικό πρωινό οικογενειακό τηλεοπτικό πρόγραμμα. Η στήλη για τις κατασκευές θεωρήθηκε από τις πιο πετυχημένες και πολλοί άρχισαν να φτιάχνουν χειροποίητα πράγματα στο σπίτι, εμπνεόμενοι από τις ιδέες της εκπομπής. Επίσης δημιούργησε την πρωϊνή οικογενειακή εκπομπή «Κουκλομέγαλοι και πολυσπόρια» με κατασκευές κουκλοθέατρο κουβέντα και τραγούδια.

Μέχρι το 2010, η Οικογένεια Σοφιανού παρουσίαζε την καθημερινή σατιρική σειρά «Κρα», στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Σκηνοθεσία από τον Φαίδωνα Σοφιανό και την Ήβη Σοφιανού.

Στο ΚΡΑ (εκ του ΚΡΑξίματος) πρωταγωνιστούν κούκλες με τη μορφή γνωστών πολιτικών, δημοσιογράφων, τραγουδιστών σε εξωπραγματικές σουρεαλιστικές καταστάσεις με βιτριολικό χιούμορ. Το ΚΡΑ ανήκει στo καλλιτεχνικό είδος «puppet cabaret». Σκληρή, δεικτική σάτιρα, αθυρόστομοι διάλογοι. Ανάμεσα στα καυστικά σκετς, παρεμβαίνουν κράζοντας και δύο κοράκια, ο μεθυσμένος Αιμίλιος και ο ρεαλιστής Βλαδίμηρος.

Η Οικογένεια Σοφιανού έχει δημιουργήσει το STUDIO MABRIDA (www.mabrida.com), όπου γυρίζονται τα προγράμματά της για την Ελλάδα και το εξωτερικό και πλέον ασχολείται με το ανέβασμα παραστάσεων κουκλοθεάτρου για το κοινό τα Σαββατοκύριακα και τα σχολεία μέσα στην εβδομάδα. Οι παραστάσεις συνοδεύονται με περιήγηση στο μουσείο κούκλας. Περισσότερο υλικό στη σελίδα https://www.facebook.com/mabridastudios

Πρόσφατα δημιούργησε εκδοτικό οίκο με την επωνυμία «Εκδόσεις Mabrida» και έχει ήδη δημοσιεύσει δύο βιβλία. Τη «Βασίλισσα της Θάλασσας» της ‘Ηβης Σοφιανού και το βιβλίο «Από ‘δω ως το σύννεφο μας» της Ηδύλης Κυριακίδη, και τα δύο με την εικονογράφηση της Καλλιρόης Παναγοπούλου.